Πατρικία σχολή – ΙΕΚ Κυθήρων

 

Το ΙΕΚ Κυθήρων δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009. Στεγάζεται και λειτουργεί στο κτίριο της Πατρικίας σχολής. Η Πατρικία σχολή είναι κληροδότημα της κοινότητας Καραβά.

Ακολουθεί η βιογραφία του ευεργέτη Δημητρίου Κοσμά Πατρικίου και το ιστορικό του κληροδοτήματος.

Ο Δημήτριος Πατρίκιος γεννήθηκε στο χωριό Καραβάς των Κυθήρων το 1860 και πέρασε την παιδική  του ηλικία σε περίοδο, οπού ο Καραβάς είχε μεγάλη ανάπτυξη και πολλούς κατοίκους. Τότε κτιστήκαν διαφορά δημόσια κτίρια (σχολείο, Αγ. Χαράλαμπος κ.α.). Ο Δημήτριος ήταν ανυσηχο πνεύμα και σε μικρή ηλικία ξενιτεύτηκε στην Αίγυπτο όπως πολλοί άλλοι νέοι του Καραβά εκείνης της εποχής.

Εκεί δούλεψε σκληρά και κατέληξε να ασχοληθεί με το εμπόριο του βαμβακιού και έγινε μεγάλος βαμβακέμπορος της Αιγύπτου μεγάλη περιουσία.

Παντρεύτηκε την Μαρία το γένος Αντωνίου Γιανγκά από το Τσεζμέ της Αιγύπτου, αλλά δεν απέκτησε παιδιά. Έτσι το ενδιαφέρον του επικεντρώθηκε στην εκπαίδευση των παιδιών της ιδιαίτερης πατρίδας του, που αγαπούσε υπερβολικά.

Έτσι όταν πέθανε το 1930, άφησε στη διαθήκη του το ποσό των 10.000 λιρών Αγγλίας, ένα πολύ σπουδαίο ποσό για εκείνη την εποχή στην κοινότητα Καραβιά και συμφωνά με αυτή έπρεπε να δημιουργηθεί σχολή στο χωριό του για εκπαίδευση των μαθητών που τελείωναν το δημοτικό σχολείο. Ήθελε αφού κατασκευαστεί το κτίριο να διδάσκονται τα παιδιά, γεωπονία, ξένες γλώσσες κλπ.

Έτσι μετά την δημοσίευση της διαθήκης του, η κοινότητα Καραβά ανέθεσε σε επιτροπή την υλοποίηση της. Η επιτροπή φρόντισε και βρήκε το κατάλληλο οικόπεδο στο κέντρο του χωριού, το οποίο και αγοράστηκε. Σε αυτό κτιστήκαν τα κτίρια της σχολής, με τη σημερινή τους μορφή.

Το κόστος της αγοράς του κτήματος και της κατασκευής των κτιρίων στοίχησε τότε 1000 λίρες. Οι υπόλοιπες 9000 λίρες παρέμειναν σε τράπεζες, ώστε με τους τόκους να πληρώνονται οι καθηγητές, να συντηρείται το κτίριο κλπ.

Έτσι το όλο συγκρότημα παρέμεινε και υπάρχει ως κληροδότημα της κοινότητας Καραβά με το όνομα Πατρικία σχολή. Λειτούργησε 2-3 χρονιά κυρίως ως γεωπονική σχολή, αλλά το 1940 λόγω του παγκοσμίου πολέμου τα χρήματα που είχαν κατατεθεί ’’χαθήκαν’’ και έτσι διακόπηκε η λειτουργία της σχολής. Από τότε η σχολή έμεινε υπό την φροντίδα της κοινότητας και χρησιμοποιήθηκε ως φυτώριο.

Τον Δεκέμβριο του 1957 κατόπιν ενεργειών του τότε νέου Μητροπολίτη Κυθήρων Μελετίου Γαλανόπουλου, η σχολή άνοιξε με 15ετη θητεία υπό κρατική χρηματοδότηση και επίβλεψη. Διδάσκονταν ανά τρίμηνα, γεωπονία, κτηνοτροφία, ξυλουργική, τοιχοποιία, μελισσοκομία και τυροκομία. Οι μαθητές που φοίτησαν τότε ήταν από όλο το νησί αλλά και από την περιοχή των Βοιών. Οι μαθητές έπρεπε να είχαν τελειώσει τουλάχιστον το δημοτικό σχολείο και να ήταν μέχρι 20 ετών.

Στις περιόδους που φοιτούσαν εκεί τα παιδιά η σχολή λειτουργούσε και ως οικοτροφείο, δηλαδή παρείχε στα παιδιά ύπνο και διατροφή. Κατά την περίοδο και ως τέλους της 15ετούς θητείας της στο κτήμα  της σχολής λειτουργούσε φυτώριο με ελιές, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές, βερικοκιές, χαρουπιές, αχλαδιές, φιστικιές. Από τα φυτά αυτά χιλιάδες πουλήθηκαν στο νησί αλλά και στην περιοχή των Βοιών κυρίως ελιές και εσπεριδοειδή.

Η σχολή λειτούργησε 3 με 4 χρόνια, αλλά, κατόπιν ελλιπής προσέλευσης και ενδιαφέροντος των παιδιών λειτούργησε μονό ως φυτώριο.

Μετά την δεκαπενταετή περίοδο η σχολή παραδόθηκε από το κράτος στην κοινότητα Καραβά και παρέμεινε χωρίς δραστηριότητα έως το 2007 οπού με ενέργειες του Μητροπολίτη Κυθήρων  Σεραφείμ Στεργιούλη το υπουργείο παιδείας άνοιξε τη σχολή ως ΙΕΚ και πρωτολειτούργησαν 2 τμήματα με διετή διάρκεια σπουδών. Τα τμήματα είναι τα εξής:

Μέρος της διαθήκης του Δημητρίου Πατρικίου μπορείτε να δείτε εδώ.

                                                                                                                                                                    

                                            

                                                                                                   

                                                     1. Πατρίκιος Δημήτριος  (1860-1930)                                                                                           2. Προτομή Δημητρίου Πατρικίου                                                                                                                                                                                                                   στο προαύλιο της σχολής. 

Σχεδιασμός ιστοσελίδας: Μαρία Διακοπούλου